top of page

Nyhetsbrev for april 2024

Updated: Apr 13

Tilpass deg til det du har

Ajahn Kongrit

April i år markerer et helt år siden jeg flyttet for å bo her på Skiptvet buddhistkloster, og det mest betydningsfulle jeg lærte i løpet av denne tiden var hvordan tilpasse seg de laveste temperaturene jeg noensinne har opplevd. Forberedelser var avgjørende: enten det var å anslå mengden ved som trengtes til klosteret, bestemme hvilken type bål som skulle bygges, eller justere varmekilden i hovedhuset for å oppnå en komfortabel temperatur uten overdreven sløsing. Det ble essensielt på et tidspunkt å føre en loggbok for å spore daglig forbruk av ved, og vi refererte spøkefullt til dette som "ved-boken".


Klær er også avgjørende. Genserne som ble tilbudt av generøse støttespillere var veldig hjelpsomme, men noen tilpasninger i form av hansker og sokker var fortsatt nødvendige - da disse kroppsdelene er de som er mest utsatte for kulden. Et enkelt lag med hansker var noen ganger ikke varmt nok, men å legge til enda et lag gjorde dem klumpete og hindret evnen til å gripe ting. Under lange perioder utendørs kunne kulden ta overhånd, noe som førte til ubehag i fingertuppene og tærne. I slike situasjoner la jeg hendene inne i armhulene for å varme dem opp og forhindre at de ble for kalde (og kanskje risikere å få frostskader...).


Etter å ha reflektert over et uttrykk fra min norske lærebok, "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!" Til tross for at jeg hadde på meg flere lag, frøs jeg fortsatt, og været så heller ikke ut til å endre seg. Det betydde at klærne mine fortsatt ikke var godt nok forberedt på norske vintre. Hovedproblemet var antallet lag jeg måtte ha på meg. Før jeg kunne gå ut av kutien* min (*liten hytte/koie), trengte jeg å ta på meg mange lag med klær - som kunne ta 10 til 15 minutter - bare for deretter å innse at jeg glemte noe jeg trengte inne i kutien. På det tidspunktet følte jeg meg veldig klønete når jeg tok av støvlene for å hente den glemte tingen, og roet ned sinnet mitt for ikke å føle meg oppbrakt. Jeg prøvde å være oppmerksom, men glemte av og til enkle ting. Hvis støvlene hadde skolisser og trengte å løsnes - kunne det frembringe urolige følelser ettersom det var mer utfordrende å ta dem av. Noen ganger skjøv jeg meg bare sakte over kuti-gulvet med dørmatten under støvlene mine - uten å løfte føttene - for å forhindre at piggene under støvlene skadet gulvet. Når jeg til slutt ankom et sted, enten det var meditasjonshallen eller hovedhuset, tok det også tid å ta av alle lagene igjen…


På dager med dyp snø - krevdes en slags ‘trampe’-innsats for å komme seg tilbake til kutien i skogen, som føltes som å gå på gjørme blandet med vakker hvit frysende kald sand. Truger hjalp til med å forhindre at man sank ned i snøen, men i noen områder kunne den nå nesten opp til knehøyde. Ofte sank foten min dypt ned i snøen og jeg mistet kontrollen, og falt fremover fordi jeg ikke kunne løfte foten opp! Når snøen ble isete, skapte det andre problemer. Oppmerksomhet var derfor essensielt - det krevdes forsiktige skritt for å unngå å skli og falle. Heldigvis var snøen myk.. og med erfaring ble jeg en slags ekspert - jeg hadde falt så mange ganger at jeg lærte meg hvordan jeg kunne falle trygt.


Da vinteren var omtrent halvveis fikk jeg vite at det var den kaldeste her på 10 år - med temperaturer som ved flere anledninger falt til godt under -30 grader celsius. Kuti-dører og vinduer samlet opp fuktighet innvendig som til slutt ble til is, så noen ganger krevdes det betydelig innsats for å åpne dem. Men temperaturene innendørs forble komfortable.


En vakker og fredelig hendelse i løpet av vinteren var da snøfallet startet: en type fugl som heter dompap (som lever i nord) kom på besøk. De la til et tydelig fargerikt element til den snødekte skogen som ellers sjelden så eller hørte noen lyder fra dyrene. Med nok snø ble det enklere å gå gjennom de myrlendte områdene i klosteret. Kommunens langrennsløype-maskin lagde skispor gjennom klosterlandet som folk kunne bruke. Det introduserte oss for en ny etikette vi måtte lære - hvordan gå på tvers av skisporene. På helger med solrike dager og klar himmel, skled folk, inkludert små barn i fargerike vinterbjørn-drakter, med skiene sine, og beveget seg grasiøst. Av og til trakk en familie en slede med en baby i den, og noen ganger gikk noen på ski med hundene sine. Det var ikke helt klart for meg om de brukte hundene til å trekke skiene, eller om de bare gikk tur med hundene. Måten folk gikk på ski varierte; noen så utrolig dyktige ut, nesten som om de fløy gjennom løypene, mens andre så ut som de slepte skiene sine etter seg. Selv etter mørkets frembrudd var grupper av mennesker som gikk på ski med hodelykter et vanlig syn. Jeg begynte å forstå mer uttrykket jeg tidligere hadde hørt om nordmenn: "de er født med ski på bena."


På skitur med hund

Når det var mye snø kom naboen vår med en snøplog for å måke veien, slik at biler kunne kjøre til klosteret. Støttespillerne som kom for å tilby mat, ga aldri opp uansett om det var mye snø eller glatte veier. De fortsatte å støtte munkene, og frigjorde oss fra byrden med å skaffe mat til oss selv. Munkene gikk almisserunder i Fredrikstad hver fredag og hadde også nylig begynt å gå til Sarpsborg på tirsdager. Disse initiativene var også avhengige av lekfolk som bodde i klosteret og kunne kjøre oss, og veldig ofte hadde vi en sjåfør fra enten Askim eller Halden for å hjelpe til med kjøringen også. Nesten hver dag stilte en munk seg opp for å motta almisser i Skiptvet, noe som gjorde lokalbefolkningen mer oppmerksom. Noen tilbød mat, noen tilbød skyss tilbake til klosteret, og noen ganger kom familier fra byen på besøk til oss. Støttespillere som av praktiske årsaker hadde vanskeligheter med å komme seg til klosteret, bestilte noen ganger dagligvarer fra en nettbutikk og sendte til oss, og sikret at vi ikke sto overfor noen som helst vanskeligheter med mat eller innkvartering.Ajahn Amaros råd før vinteren til oss var: "Måtte dere alle trå forsiktig i kulden." Vinterens slutt er nå tydelig, og jeg kan si etter å ha ordnet opp i problemer med dokumenter og registreringer, at jeg nå kan overkomme en annen utfordring - kulden. Jeg bestemte meg for å praktisere 'tilpasningens kunst’ gjennom det hele, som ifølge Ajahn Amaro er nøkkelen til å finne lykke i enhver situasjon og på ethvert sted.Alt dette har vært mulig på grunn av generøsiteten, støtten og innsatsen fra mange enkeltpersoner og andre delaktige. 

Besøk Tidligere besøk

Ajahn Vajiro fra Sumedhārama i Portugal, kom og tilbrakte flere dager med oss i begynnelsen av desember. Dette var første gang han besøkte Skiptvet. Han oppfordret oss til å reflektere over den riktige tilnærmingen til de fire edle sannhetene: Dukkha – som skal forstås fullt ut, Samudaya – som skal gis slipp på, Nirodha – som skal innses, og Magga – som skal utvikles.


Ajahn Chandapalo fra Santacittarama i Italia kom på besøk i en uke i midten av desember i fjor. I løpet av denne tiden tilbrakte han mye tid med de fastboende munkene og snakket også med lekfolk som var her eller som kom på besøk i løpet av dagen. Ajahn holdt også en Dhamma-tale på observasjonskvelden – temaet var oppdagelsen av, og tilliten til, 'uselvisk bevissthet' (som han oppdaget i sine tidlige praksisår), samt deling av en effektiv metode han en gang hadde brukt for å trene sinnet sitt til ikke å bli helt oppslukt av lystfylte fantasier: Ved bare å kjenne på den rå følelsen i kroppen og ikke la historiene utvikle seg under et personlig retrett, inngikk han en gang følgende 'avtale med sinnet sitt' – «hvis du følger denne strømmen av lystfylte tanker, spiser vi ikke noe i morgen!..». Det fungerte veldig bra.Luang Por Piak  fra Wat Cittabhavana (Fahkram) i Pathum Thani, Thailand, kom til klosteret vårt i Skiptvet den 17. desember, sammen med en liten gruppe av lekfolk og munker. De reiste hit fra Oslo – ankom om morgenen og ble hos oss til midt på ettermiddagen. I løpet av denne tiden holdt Luang Por to foredrag for lekmannssamfunnet og møtte også forskjellige munker og lekfolk i mindre grupper for å diskutere deres meditasjonspraksis med dem. Hans foredrag fokuserte blant annet på hvordan folk bør dele gode gjerninger med eller på annen måte gagne sine avdøde slektninger. Mange mennesker deltok denne dagen – den travleste dagen vi har hatt her den siste tiden – og de virket veldig glade for å ha fått muligheten til å møte Luang Por, lytte til hans Dhamma-foredrag, og stille ham spørsmål om deres praksis.I november dro vi til Wat Ubolmanee i Grismo, som er tre timers kjøring fra Bergen, og var på et tre dagers besøk for å vise vår respekt til Luang Por Khumpong (en av Ajahn Chahs direkte disipler). Dette var en mulighet for oss til å bli kjent med stedet, omgitt av vakre fjell og en fjord, samtidig som vi møtte det thailandske samfunnet og forhåpentligvis delte fortjenesten av vårt klosterliv med dem. Det er alltid berikende å se hengivenheten til mange av dem som har tillit og som praktiserer. Det er en opplevelse som gjør oss ydmyke og hjelper oss til å ta ansvar for vår egen kamma – å vite at det vi gjør har en direkte innvirkning på våre støttespillere. På mange måter var dette Buddhas hensikt.

Dhamma-refleksjon fra abbenden i Wat Thai

I januar var vi så heldige å få besøke Wat Thai, et thailandsk kloster i nærheten av Oslo, og for å vise respekt til Luang Por der.

Luang Por ønsket oss varmt velkommen og han engasjerte seg i en samtale om Dhamma med oss, der han understreket behovet for å spre vår Dhamma-praksis for å gagne så mange vesener som mulig. Den dagen inviterte vennlig Luang Por oss til å delta i feiringen av hans 72. fødselsdag, den 10. februar 2024.

Og dermed returnerte Ajahn Kongrit og Tan Adicco den dagen, hvor en stor feiring ble holdt med mange munker som besøkte fra hele verden.


Munker som deltok på feiring av 72-årsdagen

Kommende besøk

Vi er heldige som venter besøk av flere anerkjente senior munker til våren: Luang Por Lai (Wat Pah Bueng Thawai, Sakon Nakhon) og Ajahn Jaras (Wat Mettāgiri, Chaiya Bhumi) vil være her fra 1. til 15. april, og Ajahn Kalyaṇo fra 11. til 22. april.

Kort tid etter Ajahn Kalyaṇos avreise, kommer en annen gruppe respekterte senior munker fra Thailand for å bo hos oss. To av dem er Ajahn Chahs direkte disipler: Luang Por Damrong (abbed av Wat Pluem Pattana, Burirum) og Luang Por Sophon (abbed av Wat Bueng Latthiwan, Phra Nakhon Si Ayutthaya), og de vil bli ledsaget av Luang Por Sawang (abbed av Wat Pah Vivek, Ubon Ratchathani) som har opprettholdt en forbindelse med Vesten i en årrekke. Planen er at de ankommer klosteret vårt den 28. april og drar den 15. mai. 

Enkelhet og takknemlighet

Tan Adicco

Jeg besøkte Lokuttara første gang i september i fjor. Jeg ble grepet av stedets skjønnhet og følte en sterk tilknytning til det på et intuitivt nivå. Blandingen av minimalistisk moderne arkitektur i en skandinavisk skog legger lett til rette for kontemplasjon og enkelhet. Det bare funker.


Da jeg returnerte til England etter mitt korte besøk i september, var jeg fylt med forundring over at et slikt sted var tilgjengelig for den vestlige Ajahn Chah Sanghaen. Derfor vil jeg benytte anledningen i dette nyhetsbrevet til å uttrykke takknemlighet til Skogskloster buddhistsamfunn for å ha utviklet dette stedet og for å støtte det materielt. Likeså er jeg takknemlig overfor det thailandske samfunnet, som aldri slutter å støtte sanghaen rundt om i verden, selv ute i Bygde-Norge.

Ettersom jeg forbereder meg på å returnere til Amaravati i begynnelsen av april, ønsker jeg den fastboende sanghaen og alle lekmannsstøttespillere alt godt i deres bestrebelser gjennom 2024. Måtte dette fellesskapet blomstre og være til nytte for alle Dhamma-praktiserende. 

Et valg måtte tas

Anagarika Alby

For litt over ett år siden ankom jeg Lokuttara Vihara med et mål om å bli munk innen denne tradisjonen. Ærlig talt visste jeg ikke mye om den da. Det ble en tid for læring – å lære om tradisjonen og om meg selv.

Den 31. mai i fjor, ga Ajahn Jayasāro og hele fellesskapet meg "gå-videre"-seremonien – fra et liv som husholder til et hjemløst liv. For å være ærlig, følte jeg meg lenge forvirret over disse begrepene fordi, i mine øyne, ble jeg på en måte en husholder for dette stedet. Men senere forsto jeg at vi alltid må utføre våre plikter, som klesvask, oppvask, og litt rengjøring eller reparasjoner, enten vi bor med vår familie, i klosteret, eller vandrer rundt. Men dette handlet faktisk om å leve tilbaketrukket fra det verdslige livet med familie, arbeid og hobbyer. Og akkurat denne uken hørte jeg om det norske mannskapet som dro for å utforske Sydpolen. På skipet deres levde de under svært trange forhold med mange restriksjoner. Men det de trengte for ikke å miste forstanden, var musikk, vennskap og vin. Du kan ikke se hvordan vi lever "bak kulissene", og selvfølgelig trenger vi også vennskap og litt moro. Men vårt arbeid er å redusere dette så mye som mulig og bli stadig mer selvstendige. Og det er denne treningen jeg lette etter, og som jeg tror jeg har hatt størst nytte av.


Da mitt Anagarika-år begynte å nærme seg slutten, startet prosessen med å tenke og føle på hvordan jeg ønsket å fortsette. Det tok meg et par uker å ta en beslutning, for det var minst to nesten like sterke sider. På den ene siden var det å fortsette det monastiske livet, med kurs mot Samanera-ordinasjonen i Amaravati, og på den andre siden, å vende tilbake til familien og hjembyen min, og etterpå? Jeg prøvde å gi meg selv rom og tid til å tenke og føle. Jeg er takknemlig for at jeg hadde de rette forholdene her. Men noen ganger fikk jeg nesten hodepine av all grublingen.

Til slutt, etter å ha vurdert begge sider godt, fulgte jeg min intuisjon og bestemte meg for å vende tilbake til hjembyen for å starte med filosofistudier. Selvfølgelig ønsket jeg da å komme meg dit ganske raskt, men på Ajahns anbefaling bestemte jeg meg for å fullføre året mitt som Anagarika. Med den prosessen avklart, følte jeg meg mer avslappet igjen.

Hvem vet om jeg får anledning til å skrive i dette nyhetsbrevet igjen? Derfor vil jeg benytte anledningen til å si hjertelig takk til alle. 

Vennskap

Sāmanera Jotipañño

Fem av oss kom sammen for å tilbringe vinteren her i Norge for mer enn to måneder siden. Jeg har kjent Ajahn Kongrit i en rekke år. Hans vennlighet og evne til å forstå andre er ikke noe nytt for meg. Jeg har bodd sammen med Anagarika Albrecht i nesten et år, og vi har vært gjennom noen opp- og nedturer sammen, noe som har styrket vennskapet vårt betydelig. To munker jeg ikke kjente fra før er ærverdige Nipako og Adicco. Jeg kunne ikke vært mer takknemlig for å ha dem her. De er begge utrolig dedikerte til praksisen og er eksempler å se opp til - i hvert fall for meg! Jeg vet at vi er munker og antatt å være likevektige og alt det der, men det er fint å ha muligheten til å leve med en slik gruppe.

Når vi lever sammen, må vi ta hensyn til at vi alle er veldig forskjellige som individer. Vi har forskjellige bakgrunner (forskjellige jobber og studiefelt), forskjellige oppvekst og forskjellige kulturer som former personlighetene våre. I lys av disse faktorene, er det en fantastisk bragd at vi har klart å leve så tett på hverandre uten en eneste krangel.


Det er velkjent at det som gjør noen til en person, er en følelse av adskillelse fra andre. Dette har sin opprinnelse i det psykologiske 'egoet'. Dette egoet, med sitt ønske om selvoppholdelse, er stadig på utkikk etter problemer å løse og trusler mot sin eksistens, og ønsker å utrydde alt eller alle som kan hindre dets videreføring i tid. For ikke å nevne at dette er en automatisk prosess i sinnet som bare kan bringes for dagen av utmerket moral og oppmerksomhet. Så det er bemerkelsesverdig at medlemmene av dette fellesskapet er i stand til å være klar over sinnets triks uten å bli fanget av dem. Det som gjør meg takknemlig for å leve med disse munkene, er å vite at selv med våre individuelle personligheter, prøver vi å gjøre vårt beste. Derfor kan vi stole på hverandre.

Jeg har rikelig med tid til å kjempe med meg selv nå som jeg ikke må kjempe med noen av mine medmunker! I det siste har jeg slitt med gamle følelser av skyld og anger. Meditasjon hjelper meg til å være oppmerksom på dem og sakte gi slipp på selvforakten som driver dem. Jeg har skrevet daglig, og dette hjelper meg til å endre tankegang som ikke bidrar til å skape lykke.

For å sitere en Luang Por som jeg var så heldig å møte for et par måneder siden:


“Samanen: Buddho Buddho, Happy Happy!”. 

 

Snø og stillhet i Skiptvet

Tan Nipako

Det har vært et privilegium å ha kunnet oppholde meg de siste månedene og praktisere her ved Lokuttara Vihara. Å være en del av dette fellesskapet har vært som å være en del av en liten familie - å skape bånd som går dypere enn vanlige vennskap, som tåler og styrkes gjennom de uunngåelige opp- og nedturene og utfordringene i det åndelige livet. Jeg er takknemlig for at mine medmunker og praktiserende har kunnet akseptere mine ulike mangler med stor kjærlighet og tålmodighet. Som følge av alles store innsats – sammen med en utrolig støtte fra lekmannssamfunnet (thailandske, innfødte nordmenn og mange andre) - har vi klart å leve i harmoni og praktisere hver på vår egen måte.


Kombinasjonen av tung snø, temperaturer under frysepunktet og stillhet, skapte et miljø av ro og refleksjon i og rundt skogen som jeg opplevde som ideelt for å leve et kontemplativt liv. Derfor har mitt fokus i vinter vært å bruke den ekstra ensomheten og det reduserte aktivitetsnivået til å forfølge mine undersøkelser av ‘virkelighetens natur’ og dermed den egentlige kilden til vår universelt oppfattede følelse av å mangle noe i livet. Kontemplasjon av døden har vært et sterkt tema gjennom denne tiden.


Jeg har også brukt tiden til å lære noen ekstra resitasjoner og til å studere det norske språket.


 

Et vers for helse

Når kong Pasenadi av Kosala ikke var opptatt med sine kongelige plikter, gikk han til klosteret for å vise respekt og diskutere Dhamma med Buddha. Dette resulterte i 25 suttaer i Saṃyuttaniyaka. En gang, fortsatt mett etter å ha overspist, gikk han for å treffe Buddha mens han pustet og peste. Buddha resiterte dette verset til kongen:


Når man alltid er oppmerksom, og vet å ha måtehold i det man spiser, vil ens plager da minske: Man eldes saktere, og beskytter livet sitt. - fra SN. 3:13

Kong Pasenadi gjentok dette mantraet om og om igjen, og tilbød faktisk den brahmanske ungdommen Sudassana, sin tjener, hundre kahapana-mynter for å memorere dette verset og resitere det for ham hver gang han skulle til å spise. Kort tid senere hadde kongens kropp blitt slankere, livligere og sunnere. Han strøk over sine lemmer med hånden og roste Buddha for å vise medfølelse overfor ham med tanke på det gode i dette livet og det gode i det fremtidige livet.
Dette er et eksempel på noen som har makt, formue og rikdom som drar nytte av både verdslige og åndelige fordeler ved å besøke klosteret og anvende kunnskapen han har fått i livet sitt. Man bør ikke fullstendig skille den verdslige veien og den åndelige veien fra hverandre – det vil si ved å tenke at hvis man lever et familieliv, så burde man ikke være interessert i åndelig liv. Eller, at hvis man lever et åndelig liv, så burde man ikke involvere seg i eller interessere seg for verden. Hvis vi ønsker å få maksimale fordeler og utbytte av livet vårt, bør vi bruke verdslige erfaringer til å reflektere over livet for å se verdens midlertidighet i tråd med Dhamma. Bruk åndelig kunnskap for å gjøre livet ditt i denne verdenen lykkeligere og fritt for vanskeligheter.


 

Future Events

  • 14. april – Songkran (thailandsk nyttår)

  • 12. mai – Vesak

  • 22.-30. juni – 9-dagers meditasjonsretrett (engelsk)

  • 20. juli – Asalha Puja

  • 21. juli – Første dag i vassa

  • 17. oktober – Siste dag i vassa (Mahā Pavāraṇā-dagen)


コメント


bottom of page